DIY - Adventsljusstake

 
Med första advent som närmar sig tänkte jag dela med mig ett enkelt men ack så snyggt tips på en ekonomisk adventsljusstake!
 
Du behöver 4st vinflaskor, de ska helst a en likadan form.
Lägg dem i blöt i varmt vatten så att etiketterna lossnar.
Ifall du är som jag och inte riktigt orkar vänta så länge blir potatis skrubbaren din bästa vän, det kan behövas en sväng med dammsugaren efteråt eftersom det flyger små pappersbitar överallt när du skrubbar.
Nu är det dags att måla dina vinflaskor i en valfri färg. Jag valde en matt svart färg. Kom ihåg att ha massa tidningar/papper under så att du inte får oönskad färg på något annat ställe.
Jag fick måla tre gånger före flaskorna var helt svarta.
Jag gjorde de nya etiketterna av vanligt vitt kopieringspapper, men det blir himla snyggt med brunt papper också! Skrev siffrorna för hand då vår kopieringsmaskin hade slut på färg.
Tog ett brunt, tunnt snöra och band fast siffrorna på flaskorna. Om ljusen är för små för flaskorna kan man sätta lite aluminium folie runt!

DIY - Exploding box

Här kommer ett litet DIY tips om man vill göra ett lite annorlunda kort till någons födelsedag! 
Kortet tar tid att göra och var noga att mäta ut delarna innan du klipper, men åh så fint och roligt det blir!
 
Ta ett ganska stort papper, rita ut 3x3 kvadrater ( = 9st brevid varandra liggande kvadrater) i valfri storlek. Mina mått var 9x9 cm.
När du ritat ut mönstret och mätt nogrannt klipper du bort "hörnkvadraterna" så att du får en liknande form som på bilden.
Vik kanterna.
 
 
Nu ska du ha 2st likadana figurer men i en mindre storlek.
Mitten kvadraten ska vara samma storlek som föregående, men kvadraterna runt om ska vara lite mindre. Mina mått var: 9x9 cm (mitten kvadraten), 8x8 cm (resterande kvadrater)
Samma sak gäller på den sista delen. Mitten kvadraten ska fortfarande ha samma mått men kvadraterna runt ska vara lite mindra än föregående. Mina mått: 9x9 cm (mitte kvadraten), 7x7 cm (resterande kvadrater)
Borde se ut ungefär som på bilden när man vikt kanterna.
Nu ska du limma ihop alla delar, jag använde fototejp men vanligt papperslim går bra det med. Limma endast ihop mittenkvadraterna med varandra, då borde det se ut såhär:
Nu är det dags att göra locket till boxen. Rita ut en kvadrat med samma mått som mittenkvadraterna till boxen. Sätt sedan till 3cm på alla sidor.
Vik in kanterna. De små hörnen har jag vikt på mitten och sedan in mot locket.
Limma fast hörnen och knip fast med gem tills limmet torkat.
Sen är det bara att dekorera boxen! Man kan dekorera den till ett kort som jag gjort, eller så gör man den lite större och limmar in bilder och vips har man ett litet fotoalbum.

Ett farsdagspyssel

För er som missat det uppmärksammar vi alla pappor idag på farsdagen och vad passar väl inte bättre än ett litet farsdags pyssel?
 
Du behöver: 
- Papper i olika färger och mönster.
- Sax
- Lim
- Linjal och penna
- Tålamod
 
Börja med att mäta hur stort pappret är som du ska ha som skjorta, jag använde det gråa pappret med bredden 10,5 cm och höjden 15cm. Rita ut en fyrkant som är dubbelt så bred, men samma höjd, som "skjortan" på det större pappret som kommer bli kavajen. Mina mått blev alltså bredden: 21cm och höjden 15cm. Dubbelkolla att du har rätta måtten. När du är säker på att måtten stämmer är det bara att klippa ut. 
Limma fast "skjortan" i mitten av det som kommer bli kavajen. Vik in kanterna på den kommande kavajen och klipp av hörnen där kragen kommer sitta. Triangeln du får när du klippt av hörnen kan du använda till kragen, skissa upp hur du vill att kragen ska se ut och klipp. Jag skuggade kragens kanter med en blyertspenna, det gör att de syns när de är fastlimmade fastän de är svarta.
 
Nu är det dags att klippa ut en slips. Använd ett mönstrat papper och klipp ut en lagom stor slips, eller varför inte en stilig fluga? Limma sedan fast slipsen i mitten av skjortan.
 
Sen är det bara att limma fast detaljer så som kragen och om man vill en bröstficka med en servett som sticker upp.
 
 
Har ni frågor är det bara att hojta till!
 
 
Grattis på farsdagen alla pappor!