Q/A

Under radiotystnaden här inne fick jag en fråga om fotografering, som önskades besvaras i ett inlägg, så here goes: 
 
Vad gör du för att utvecklas som fotograf? 
 
 

1. Som första punkt vill jag säga att jag tackar ja till alla möjliga jobb, stora som små. Det är oftast genom de stora jag känner att jag utvecklas mest, men ju mer du fotograferar, desto mer utvecklas du. Den första gången jag fotograferade ett bröllop var jag fruktansvärt nervös, det största jobbet inom fotografering jag kunnat få, sov knappt natten innan och var rädd handen skulle darra och bilderna bli suddiga. Men det blev bra, med det samma kameran kom upp kändes allt okej och jag brände av hur många bilder som helst. Brudparet var nöjda och jag var stoltast i stan. 
 
 
2. Det jag också försöker göra när jag fotograferar är att tänka utanför boxen, klisché eller hur, men det fungerar. Variera vinklar, ljussättning och bakgrunder. Det behöver egentligen inte vara mycket, men tycker det är viktigt att inte bli för bekväm och stanna kvar i de gamla spåren. 
 
3. Kopiera andras bilder. Ja ni läste rätt, jag gör detta ganska ofta, just i syftet att utvecklas. Genom att försöka efterlikna en fin bild jag sett på t.ex. pintereset får jag oftast trixa med ljus, färger och komposition för att få känslan jag fastnade för i bilden. På samma gång lär jag mig då hur ljuset ska falla för att få just den känslan, eller vilka färger som gör sig extra bra i kameran, eller vilken komposition jag tycker mest om. 
 
 
4. Fota, fota, fota. Förut drog jag ofta ut på fotopromenader, vilket var ett väldigt bra sätt att utvecklas på. Att stanna till och fotografera det man tycker är fint och försöka fånga känslan just där och då. För egentligen handlar ju fotografering om att fånga känslor och ögonblick. Jag har även den turen att ha vänner som mer än gärna ställer upp nu som då på en liten photoshoot, något jag utnyttjar så ofta jag hinner och kan. Porträtt är nämligen det roligaste jag vet att fotografera, så att kunna "öva" på en vän och känna sig säkrare är en otroligt bra grej. 
 
 
Det är väl kanske det jag gör för att utvecklas som fotograf, övning ger färdighet, något jag verkligen ser att stämmer när jag kikar tillbaka i arkiven. Tror även det är viktigt, att blicka tillbaka ibland för att verkligen se hur långt man kommit.

Glutenfri brownie i långpanna med kolatäcke

 
Såhär på kvällskvisten tänkte jag kika in för att dela med mig av att sött, gott och relativt enkelt recept som bara blir godare ju längre det stått i kylskåpet. Ja, ni läste rätt, jag älskar sådana maträtter/bakverk som blir godare av att stå i kylskåp, så detta blev en hitt fastän jag inte riktigt gillar kola.
 
 
Ett annat plus med detta recept är att det bakas i långpanna, en får alltså fika för hela släkten i en sväng! Så nu vet ni vad ni ska baka nästa vecka när familjen kommer på besök eller ni vill ha lite studie/arbetsmotivation.
 
 
Önskar er alla en riktigt fin start på veckan så hörs vi lite senare igen!
 

Glutenfri brownie med kolatäcke i långpanna
 
Brownie: 
175g smör
175g fazers blå
4 ägg
2,5dl socker
3dl glutenfri mjölmix
3/4dl kakaopulver
1msk bakpulver
1dl mjölk
 
Kolatäcke: 
2dl farinsocker
2dl vispgrädde
0,5dl salt
 
+ flingsalt till garnering
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen över vattenbad, tillsätt resten av ingredienserna till bottnen och rör till en jämn smet. 
2. Häll ut degen på en pappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 30min. Låt brownien svalna helt. 
3. Koka farinsocker och grädde under ständig omrörning tills den tjocknat något. Testa om kolan är klar genom att droppa i kallt vatten, håller den formen är kolan klar. Tillsätt saltet. 
4. Fördela kolan över browniebotten, strössla över lite flingsalt och ställ in i kylen ett par timmar, gärna över natten. Går garanterat hem kring fikabordet!

Studenten Anna

 
Så, i maj hade jag äran att vara fotograf åt flera studenter och nyutexaminerade, något ni fått flera smakprov av under sommaren. Jag vill ännu visa några bilder från den sista studentfotograferingen jag gjorde, med vackra Anna.
 
 
Vi fick en väldans fin dag ute vid havet med skinande sol.
 
 
 
När vi kände oss färdiga ute på bryggan gick vi in i skogen, ett infall som skulle visa sig vara ett av de bättre. Vi fick ett alldeles magiskt ljus nämligen.
 
 
Nästan så det kändes som en saga.
 
 
Som sagt, magiskt. Bilderna ur skogen blev snabbt mina personliga favoriter. Känner mig så otroligt tacksam över alla fotograferingar jag fått göra i sommar och hoppas på några även i nästa sommar!