Stemmen

 
Det var en stund sedan jag tipsade om böcker här inne, ja det var allt en stund sedan jag tog mig tid att läsa nån bok också. 
 
 
Men nu har jag satt tänderna i en ruggigt spännande en, det blev en norsk deckare denna gång då jag upptäckt att norska författare är bland de bättre att skriva just deckare och rysare. Jörgen Jäger är för mig en helt ny författare men är väldigt nöjd hittills, kan knappt lägga ifrån mig boken när jag väl öppnar den. 
 
 
Kommer nog sitta uppe en del nätter framöver känner jag, tiden bara flyger ju förbi när man läser.

Ett Legera besök

 
Tjohej onsdag, en ledig sådan också! Att jobba på restaurang innebär ofta ganska långa dagar så det hinns inte alltid med så mycket man skulle vilja, så på mina lediga dagar maxar jag och kör in allt som går på schemat.
 
 
Efter en härlig pratstund med Maria hoppade jag i bilen och styrde kosan mot grannstaden för en fika och blomköp. För blommor är roligast att köpa inne på Legera, mitt gamla jobb. Älskade att jobba här i vintras och det är nog fortafarande det roligaste jobbet jag haft, fastän jag trivs himla bra på mitt nuvarande jobb också. 
 
 
Vilade ögonen på alla fina ting och pratade med Fanny medan hon band en fin bukett med nejlikor och eucalyptus. Om ni undrar hur det kan vara roligt att köpa blommor här så är det för att man inte bara får fina blommor utan hela helheten är fin, inga tidsningspapper eller vita, hala papper med lila tryck och rosett i änden. Ni vet, sådär som blommor alltid packas in. Nej, tillochmed inpaketeringen är fin här inne.
 
 
Och det blir man ju bara så glad av, det är ju de små sakerna i livet. 

Pirog

 
Bananbrödet var en succé så jag fortsätter på lite samma tema - piroger. Piroger är något jag åt himla massa förut men sen jag slutade äta gluten har det varit svårt att hitta ett gott glutenfritt alternativ, av en slump råkade jag snubbla över ett enkelt recept när vi hade lite överbliven risgrynsgröt i kylen. 
 
 
Det blev precis rätt konsistens och smaken är klart bättre än de glutenfria pirogerna butikerna har, inte det minsta sega eller torra heller!
 

Glutenfria karelska piroger (ca 6st stora)
 
2dl kallt vatten
0,5tsk örtsalt
2tsk psyllium husk
3dl bovetemjöl
några matskedar överbliven, kall, risgrynsgröt (ev utblandat med ägg om man så vill)
 
1. Sätt ugnen på 250 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda vatten, salt och psyllium husk, låt stå och svälla i några minuter. 
3. Blanda i bovetemjölet, lite i taget, tills du har en fast smet som släpper från kanterna. 
4. Strö lite bovetemjöl över bakplåtspappret och klicka ut matskedsstora klumpar av degen på plåten. Kavla ut till ovaler och fyll med risgrynsgröt i mitten. Vik in sidorna runt gröten. 
5. Sätt en klick smör i mitten av varje pirog och grädda i mitten av ugnen i ca 20min.