Glutenfri kladdkaka

 
Sommarvärmen kom tillbaka efter en litet svalare midsommar och då passar väl en kladdkaka utmärkt!
 
 
Kladdkakan kan man ju äta året om men på något sätt verkar den alltid lite godare om sommaren, speciellt när den äts utomhus i solen med grädde och jordgubbar eller hallon. Jag har länge försökt hitta ett riktigt bra recept på en glutenfri kladdkaka men det har oftast resulterat i vanlig chokladkaka eller hopsjunkna kakor som mest smakar torrt. Men efter en helg med experimenterande i köket kom jag äntligen på detta recept.
 
 
Den är sådär perfekt kladdig ni vet, utan att bli för maffig och den smakar gudomligt gott. Perfekt till eftermiddagsfikat!
Glutenfri kladdkaka
 
175g smält smör
2 ägg
2,5dl socker
4msk kakao
1tsk vaniljsocker
1,5dl glutenfri mjölmix
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker, blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Rör ner mjölblandningen i ägg och sockerblandningen tillsammans med smöret. Blanda till en jämn smet.
4. Grädda i mitten av ugnen i 30min.
5. Pudra över lite florsocker innan serveringen.

Midsommar

 
Midsommaren spenderades till stor del på jobbet, vilket inte alls var fy skam det heller för vilken stämning vi hade! Dock hann jag nog lite annat också innan och efter jag balanserade tallrikar och tog beställningar. 
 
 
Som att se när midsommarstången färdigställdes med live dragspelsmusik i bakgrunden.
 
 
Så hann jag ut till favoritplatsen, villan, där syrénerna blommade så fint i regnet. Badade bastu och hoppade i plurret. Sånt som hör midsommaren till. 

Midsommar budapest

 
Tjoho! Midsommaren närmar sig med stormsteg, min favorithelg efter julen, så idag har det inhandlats jordgubbar och bakats. Det blev lite paj (som dock behöver jobbas på lite ännu innan den syns här) och så denna drömgoda budapestbakelse. Passar perfekt till midsommarkaffet i helgen.
 
 
Istället för mandarin består fyllningen av jordgubbar och rabarber samt lite grädde, en oslagbar kombination! Den härligt somriga och fräscha fyllningen bryter av så bra mot den nötiga marrängen. 
 
 
Så med denna bakelse vill jag önska er en riktigt trevlig midsommar, så hörs vi nästa vecka igen!
 

Budapestbakelse med rabarber och jordgubbar
 
Botten: 
5st äggvitor
1tsk saft av en citron
3dl socker
1,5dl krossade hasselnötter
0,5dl potatismjöl (eller maizena)
 
Fyllning:
Jordgubbar 
Rabarber - skivad.
2,5dl vispgrädde
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett fast skum, du ska kunna vända bunken uppochner när det är klart. Tillsätt sockret, lite i taget, medan du vispar. När marrängsmeten blivit glansig kan du vända i potatismjölet och hasselnötterna.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och sprid ut marrängen som en smet över plåten. Försök få det så jämt som möjligt. 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 - 30min, eller tills den fått färg.
5. Låt marrängen svalna, stjälp den uppochner på ett annat bakplåtspapper. Vispa grädden och bred ut på bottnen. Fördela rabarber och jordgubbarna  jämt över grädden. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla marrängen som en rulltårta. 
6. Ställ in i kylen några timmar och pudra över lite florsocker innan servering.
 
(Ifall du märker att marrängen kommer gå sönder när du rullar kan du dela den i två delar istället och göra en kaka av det hela!)